Zlatna pravila espressa

Idealni espresso

Priprema dobrog espressa nije jednostavna, naprotiv.
Upravo zato smo vam ovdje naveli najvažnija pravila koja treba slijediti kako bi vaši gosti uvijek bili zadovoljni

MJEŠAVINA

1
Osnovno pravilo je koristiti raznolikost izvrsnih kava, pažljivo pomiješanih i isprženih, prema individualnom ukusu.

TEMPERATURA

2
Voda mora imati konstantnu temperaturu između 88°C i 92°C

TLAK

3
Tlak vode mora biti 9 atmosfera.

KOLIČINA

4
Osnovna količina kave koju stavljamo u ručku caffe aparata iznosi oko 7 grama (±0,2gr). Iako, dobra espresso kava nije proizvod količine kave, već kvalitete.

PROTOK KAVE

5
Vrijeme protoka kave kreće se između 20 i 30 sekundi. Kava mora teći u pravilnim razmacima i mlazovima u obliku "mišjeg repa". Mi preporučamo količinu od 25-35 cc.

KRUPNOĆA KAVE

6

Prikladna krupnoća se postiže rotirajući metalni prsten ispod spremišta mlinca. Zrna bi trebala biti fino mljevena; ukoliko su prekrupno mljevena, voda protiče prebrzo kroz ručku i kava je pretanka tj. ima premršavo tijelo. Ukoliko su zrna prefino, odnosno presitno mljevena, kava jedva izlazi iz mlinca, te je gorka i prepržena. Štoviše, ako je zrak suh, prsten na mlincu se treba prilagoditi finijem mljevenju; ukoliko je zrak vlažan, tada krupnijem mljevenju.

TLAK

7
Tlak vode mora biti 9 atmosfera.

KOLIČINA

8
Osnovna količina kave koju stavljamo u ručku caffe aparata iznosi oko 7 grama (±0,2gr). Iako, dobra espresso kava nije proizvod količine kave, već kvalitete.

ČIŠĆENJE ESPRESSO APARATA

9
Ručke, držači ručke, dovodi pare i vode i brtvila moraju se čistiti svakodnevno. Unutarnji dijelovi se moraju čistiti jednom tjedno sa posebnim sredstvom za pranje, koristeći poseban filter. Voda u spremniku se također treba povremeno promijeniti.

ČIŠĆENJE MLINCA

10

Valjak mlinca mora se čistiti tjedno kako bi se uklonile naslage masnoće (ulja) ostale od zrna kave. Sličan postupak potreban je i na dozatoru mlinca da bi eliminirali ostatke kave koji se mogu pokvariti i uništiti okus espressa. Iz istih razloga mlinac treba čistiti pažljivo, s malom četkicom.

TOPLE ŠALICE ZA KAVU

11
Dobro pravilo je da držite šalice za kavu toplima kako bi krema u njima što duže trajala. Unatoč tomu, ne bi trebale opeći gosta!.

POHRANJIVANJE KAVE

12
Posebna pažnja treba se posvetiti pohranjivanju i potrošnji kave kako bi se izbjeglo pretjerano starenje proizvoda. Kava se treba pohraniti u hladnom i suhom prostoru. Ne bi trebali mljeti kave više no što će biti potrošeno. Prema tome, samljevena kava se ne bi smjela ostavljati u mlincu preko noći, već se radije premjestiti u prikladni hladniji prostor.

RUKA

13
Tijekom pripremanja, mljevena kava treba biti pritisnuta u ručku prikladnom snagom od oko 15-20 kg. Ovim postupkom, barmen može nadoknaditi male nedostatke u mljevenju tako da pritisne malo jače ukoliko je kava krupnije mljevena ili slabije ako je kava sitnije mljevena. Prije stavljanja ručke natrag na caffe aparat, uklonite ostatke kave s rubova ručke, kako bi spriječili nakupljanje stare kave na brtvilima.

USLUŽNOST

14
Bez sumnje, postoji jedno nužno pravilo bez kojeg ni jedna kava neće biti idealna – uslužnost. Na koncu, smješak vas košta vrlo malo!

Baregel d.o.o.

Put mira 113, 21210 Solin

Tel. +385 21 38 35 90

Mob. +385 98 359 106 | +385 98 173 2058

Mail. info@baregel.hr

Prijavite se i primajte Baregel novosti